Om mig

Jag som skriver heter Anna Biström och är född och uppvuxen i Helsingfors i Finland på 1970-90-talen. Det var innan internet blev en angelägenhet för alla. År 1995 inledde jag mina studier i ämnet nordisk litteratur. Jag tror det var samma år som alla studerande vid Helsingfors universitet (mitt hemuniversitet) fick något som kallades e-mailadress – vad var det för något? Det klarnade så småningom. Och det har det varit flera andra nya saker och begrepp man också fått lära sig under de senaste 20 åren, även om jag ärligt talat inte ens varit särskilt snabb på att ta i bruk alla de möjligheter som den digitala utvecklingen fört med sig (varken privat eller professionellt)

Så småningom blev jag doktorand och disputerade i februari 2015 på en avhandling om Eva Dahlgrens rocktexter och artistskap (kan laddas ner på adressen https://helda.helsinki.fi/handle/10138/153033). Som forskare är jag i detta sammanhang ”traditionell”, dvs. har inte t.ex.  utnyttjat några digitala metoder i analysen av mitt material.

Sedan början av år 2014 jobbar jag också som redaktör inom ett (tvåspråkigt) projekt med att bygga upp det finländska Klassikerbiblioteket på nätet; det är alltså fråga om den finländska motsvarigheten till den svenska Litteraturbanken. Vi digitaliserar finländsk (både finsk- och svenskspråkig) litteratur samt skapar en nätresurs som även erbjuder annan information om denna litteratur, så som forskningsbibliografier och information om författarna. Mera om detta kan du läsa på adressen http://blogs.helsinki.fi/litteraturbanken/ Vårt gränssnitt, som visserligen ännu är under utveckling, offentliggjordes i januari 2015 och finns på adressen http://kirjallisuuspankki-kktest.lib.helsinki.fi/vufind/?lng=sv

Via detta jobb kom jag också i kontakt med frågor kring digitalisering, framför allt digitalisering av litteratur, och digital humaniora, på många sätt en helt ny vetenskap för mig. Därför deltog jag i kursen Digital humaniora vid Göteborgs universitet under läsåret 2014-15. Det var under den kursen som jag startade denna blogg för att reflektera kring mitt lärande och ämnet Digital humaniora, samt publicera kursuppgifter. Kanske får bloggen leva vidare också efter kursen, så att jag kan fortsätta dokumentera min lärprocess på området och ventilera idéer.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s